Stairway to heaven

28 januari 1984. Het is koud, het regent en ik sta de hele avond al op het Kwinkenplein in Groningen. Met een enorme telescoopkraan worden de roltrappen van V&D vervangen. Ze worden door een gat in het dak eruit en erin getakeld. En ik ga voor een winnende foto.

Dagenlang hadden er 10 immense roltrappen aan de voet van de Martinitoren gelegen. Op de witte plastic verpakkingen stond met grote letters: ‘Dit is 1 van de 10 nieuwe roltrappen van V&D’ en ‘Doe mee met de fotowedstrijd en win een cadeaubon van 150 gulden!’ En de jury bestond uit, jawel, Sjors Visscher, dé persfotograaf van het Nieuwsblad! Omdat ik toen al vond dat eigenlijk elke foto een titel moet kunnen verdragen, noemde ik deze, uit een serie van drie: ‘Stairway to heaven’ (alhoewel dat meer geïnspireerd was op het kroegleven dat ik toen leidde dan de foto zelf).

…De jury was het er over eens dat uw foto, door kwaliteit en originaliteit, opviel tussen andere inzendingen.Daarom nodigen wij u uit om samen met de andere winnaars uw prijs in ontvangst te nemen. Wij verwachten U op dinsdag 6 maart a.s. om 17.00 uur bij de klantenservice op de eerste etage.

Met vriendelijke groet,

Hoogachtend,

K. Albronda bedrijfsleider vestiging Groningen.

Meneer Albronda zelf was eigenlijk zeer verbaasd en aangenaam verrast dat hij juist mij de hoofdprijs kon overhandigen en vond (muziekliefhebber als hij was) de titel zelfs prima gekozen. Met een cadeaubon van 150 gulden deed ik nog net voor sluitingstijd heel stoer op de fotoafdeling van V&D. En van mijn eerstvolgende loontje als kantoorklerk bij het Provinciehuis betaalde ik het eerste lesgeld voor de Fotovakschool.

Het is altijd afgedaan als puur toeval, hij zat immers niet in de jury. En ik weet ook eigenlijk wel dat het toeval is geweest. Maar als ik iemand vertel waarmee het allemaal écht begonnen is, dan moet ik zeggen dat het op een bijzondere manier was en dat het met mijn oom te maken had.

Ride my Stairway, Koos!!