Geotagging voor een prikkie

Vlak voor vertrek naar Zwitserland kreeg ik een GPSLogger van mijn vrouw. Ze had me attent gemaakt op het dingetje en op de website stond dat je in ieder geval ook de data kon gebruiken op allerlei websites, dus vond ik dat je de data ook moest kunnen gebruiken om te embedden in mijn files. Ha, eindelijk. Geen gedoe meer met het toekennen van allerlei tags in Lightroom die toch niet helemaal de lading dekken. Ik hou er van om achteraf precies de plaats te kunnen omschrijven waar m’n foto’s zijn gemaakt dus kom maar op met je GPS-data.

Het voordeel van deze logger is dat het nergens op aangesloten hoeft te worden. Veel bestaande logger/taggers sluit je daadwerkelijk aan op je camera. Ze zijn prijzig en, in mijn geval, moeten ze worden aangesloten op dezelfde aansluiting die ik al gebruik voor de draadontspanner! Een Y-cable is te koop maar je gaat dan wel met een enorme kabelbende de bush in. Het is een blokje ter grootte van een half luciferdoosje dat je gewoon bij je draagt, elke paar seconden je plaats bepaalt en die wegschrijft in het geheugen. Eenmaal thuis, plug je het dingetje met een usb kabel aan je pc en kun je de gelogde track met de bijgeleverde software op een Google-kaart bekijken. So far, so good. De intentie van het software pakket is echter om vervolgens een map met foto’s aan te wijzen en die te integreren met de kaart en die vervolgens te uploaden naar een server zodat je een hartstikke leuke travelblog kunt maken. Uiteindelijk wordt er dus geen EXIF of IPTC data aan je foto toegevoegd en dat is wat ik zo graag wil. Bovendien kunnen alleen Jpegs worden verwerkt. Maar, je hebt je data! Ergens..

Om ook op andere manieren je track te kunnen lezen heeft het bijgeleverde pakket een exportfunctie naar GPX. Dit is een XML-bestand dat “voor vele andere softwarepakketten kan worden gebruikt”. Ha, wellicht kan er een freewaretool gevonden worden die de track-data in mijn Raw-files kan krijgen. Ik kwam na enig zoeken op de volgende tools:  GPicSync, Jeffrey Friedl’s Lightroom Geoencoding plugin en Geosetter. De lightroom-plugin is natuurlijk geweldig maar eigenlijk doet deze niets anders dan alleen coördinaten bijschrijven in de metadata (en dan staan ze uiteindelijk alleen in de lightroom database en niet in de bestanden). Het enige wat je dan uiteindelijk krijgt is dat je de positie op een kaart kan laten zien. Maar het gaat mij voornamelijk om de beschrijvende namen zodat ik er op kan selecteren met het metadatafilter. Wat dat betreft is GPicSync wel heel aardig want die zoekt ook een beschrijvende tekst bij de coordinaten in Geonames.org. Jammer genoeg wordt deze lokatie alleen beschreven als een omschrijving, ‘2.3 Km west from Amsterdam’ bijvoorbeeld.

Geosetter heeft the best of both worlds en beter! Het schrijft de coordinaten weg in Exif, zoekt location-data op op Geonames.org en vult daarmee de IPTC location-velden. Sterker nog, de IPTC velden zijn tijdens het taggen zelfs aan te passen! Dit bleek heel nuttig toen ik en aantal opnamen maakte in Mühlebach, een piepklein museumdorpje bij Ernen. Lijkt me duidelijk dat de naam Mühlebach zeker in een van de velden wordt opgenomen, maar het plaatsje is zo klein dat het niet wordt opgehaald uit de Geonames database. Bij het taggen van deze foto’s kreeg ik ISO Countrycode: CHE, Country: Zwitserland, State/Province:Vallais, City: Ernen en Location: Ernen.  Met een paar klikken de foto’s van Mühlebach geselecteerd, de location veranderd in Mühlebach en opslaan! Makkelijk zat. Het zelfde gold voor de foto’s vanaf de Eggishorn, het is een ‘mountainpeak’ in Geonames en wordt niet overgenomen door Geosetter.

[nggallery id=4]

Het geheel heeft wel wat impact op je Lightroom-workflow. Het is belangrijk om dit hele proces van tagging vóór het importeren in Lightroom uit te voeren. Doe je dit niet dan kun je in de problemen komen met out-of-sync metadata. Lightroom detecteert dat de metadata van het bestand (in geval van een RAW bestand, de XMP-sidecar) niet meer overeenkomt met zijn database en zal in eerste instantie de gegevens uit de Lightroomdatabaseweg willen schrijven naar je sidecar (sterker nog, een slimmerik heeft dit standaard ingesteld in de catalog-settings!) en ben je je juist getagde info kwijt en moet je opnieuw beginnen. Andersom, wanneer je kiest voor ‘read metadata from files’ ben je misschien metadata kwijt die je nog niet had weggeschreven. Op deze manier krijg je dus ook geen problemen wanneer je, zoals ik, een metadata-preset gebruikt bij het importeren om copyrightgegevens standaard in te vullen.

Geosetter heeft overigens wel degelijk de mogelijkheid om de tags weg te schrijven in het RAW-bestand zelf. Ik ben daar vooralsnog een beetje terughoudend in. Het is natuurlijk nooit gebruikelijk geweest om aantekeningen te maken op je negatieven, dat deed je achterop je afdrukken of op je pergamijn opbergbladen. Nou, wat dat betreft zijn m’n NEF’jes net zo heilig als m’n film. Lightroom zet ook niet voor niets alle toegevoegde metadata in sidecar-files. Maar om nu net zoveel 15k sidecars aan te maken als dat je foto’s hebt en je de blokgrootte van je dataschijf hebt aangepast om zo efficiënt mogelijk 15MB files weg te schrijven…. Je kunt natuurlijk alle sidecars weggooien maar dan wordt het regelmatig backuppen van je catalog wel heel belangrijk.

Anyway, het was zeker de moeite om er even in te duiken!

GeoSetter kun je gratis downloaden op www.geosetter.de

De GPSLogger is een i-gotU USB GPS Travel Logger (http://global.mobileaction.com/product/product_i-gotU_USB.jsp) en komt uit de webwinkel van de ANWB, koste 49,95 en is intussen uitverkocht ofzo want ik kan hem niet meer vinden 🙁

P.S. Nog twee dingetjes: als je geen logger hebt dan kun je natuurlijk ook met Geosetter aan de gang maar dan mag je zelf op de kaart alle lokaties opzoeken, en, de travellogger is makkelijk en klein, zorg dat je hem aan je fototas hangt, en laat die dan niet in de auto liggen 😉

1 gedachte over “Geotagging voor een prikkie”

  1. Hoi Alex,

    Goed verhaal en interessant ook nog. Gelijk met een stukje praktijk en bijhorende waarschuwingen. Geen wonder dat je geen tijd voor je vrouw hebt. Hi.

    groet

    Peter

Reacties zijn gesloten.